Momenteel gesloten

Recepten

Spaghetti alla carbonara

Bord met spaghetti alla Carbonara met guinciale.

Bereidingstijden

  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Bereidingstijd: 20 minuten
  • Totale tijd: 30 minuten

Overige

  • 5 portie(s)
  • calorieën
  • Keuken: Italiaans

Over het ontstaan van carbonara doen twee verhalen de ronde. Sommige beweren dat het een gerecht is dat tijdens de bezetting (Tweede Wereldoorlog) door de Amerikaanse geallieerde troepen in Italië is geïntroduceerd omdat het bestaat uit eieren en spek, de basis van een Amerikaans ontbijt, in combinatie met pasta. Anderen gooien het over een andere boeg en claimen dat het een stevige hap is voor mijnwerkers, die traditioneel vaak een nomadenbestaan leidden en lang houdbare ingrediënten als gedroogde pasta, guanciale, pecorino en kippen voor verse eieren, bij zich hadden.

Indegriënten

  • spaghetti 500 gram
  • 4 plakken guanciale (1 cm dikte)
  • olijfolie
  • 3 eieren losgeklopt
  • verse pecorino romano
  • zwarte peper

Instructies

  • Breng een grote pan gezouten water aan de kook en dompel de spaghetti er in onder.
  • Bak tegelijkertijd de guanciale in een grote koekenpan krokant. Je kunt een klein beetje olijfolie gebruiken.
  • Schep het vlees uit de pan en zet het even apart. Laat de koekenpan op een laag vuur staan.
  • Schap vlak voordat de spaghetti gaar is wat van het kookvocht in een kommetje.
  • Dat gebruik je later om de pasta mee bevochtigen.
  • Giet de al dente gekookte spaghetti af en doe de pasta direct in de warme koekenpan.
  • Doe de eieren, de guanciale en een klein beetje van het kookvocht erbij. Gebruik extra vocht indien nodig.
  • Roer alles door elkaar tot de eieren de gewenste consistentie hebben. Meestal kiest men er voor om de eieren tamelijk gaar te laten worden, maar sommige serveren de carbonara met een vloeibare saus. De keus is aan jou.
  • Neem de pan van het vuur en schep de carbonara in een voorverwarmde kom.
  • Gebruik royaal zwarte peper (bij voorkeur vanuit de molen vers gemalen) en strooi er een flinke portie geraspte pecorino romano over.
  • Serveer direct. Carbonara is minder lekker als het niet warm is.

Notities

Spaghetti carbonara is een klassiek Italiaans pastagerecht dat bestaat uit een paar eenvoudige ingrediënten. Hier zijn enkele notities en tips voor het maken van een authentieke spaghetti carbonara: Ingrediënten Spaghetti: Dit is de traditionele pasta voor carbonara, maar je kunt ook bucatini of linguine gebruiken. Guanciale: Dit is gezouten varkenswang en wordt traditioneel gebruikt in carbonara. Als alternatief kun je pancetta gebruiken, maar guanciale heeft een diepere, rijkere smaak. Eieren: Gebruik alleen de eidooiers of een mix van hele eieren en dooiers. Eidooiers zorgen voor een romige saus zonder dat er room aan te pas komt. Pecorino Romano: Deze harde, zoute schapenkaas is essentieel voor de klassieke smaak van carbonara. Parmezaanse kaas kan als alternatief, of in combinatie met Pecorino, worden gebruikt. Zwarte peper: Versgemalen zwarte peper is belangrijk om wat scherpte en smaak toe te voegen.

Andere recepten

Zuppa Gallurese

Zuppa Gallurese, ook bekend als "zuppa cuata", is een traditioneel gerecht uit de regio Gallura in h...
Bekijk recept
Roux maken: Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en roer continu gedurende 1-2 minuten totdat het mengsel een licht gouden kleur heeft. Dit mengsel heet een roux.

Béchamelsaus, veelzijdige...

Béchamelsaus wordt vaak gebruikt in ovenschotels. Het kan ook dienen als basis voor andere sauzen. ...
Bekijk recept

Basis Tomatensaus

Deze tomatensaus is de basis voor veel pasta recepten. Simpel te maken en met de goede ingrediënten ...
Bekijk recept
Contact
071 513 6310
info@pomino.nl

Breestraat 173
2311 CP Leiden
Route plannen
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
© 2024 Pomino Italiaanse Delicatessen
Webdesign door Boutier Design