Nu geopend

Recepten

Simpele ravioli

Bereidingstijden

  • Voorbereiding:
  • Bereidingstijd:
  • Totale tijd:

Overige

  • 4 portie(s)
  • calorieën
  • Keuken: Italiaans

Ravioli fatti in casa – ambachtelijke gevulde pasta uit eigen keuken Er is iets magisch aan zelfgemaakte ravioli. Van het kneden van het deeg tot het zorgvuldig vullen en sluiten van elk kussentje pasta – het is ambacht, rust en pure liefde voor de Italiaanse keuken. Deze verse ravioli wordt gemaakt van fluweelzacht pastadeeg, gevuld met een romige of hartige vulling naar keuze: klassiek met ricotta en spinazie, elegant met paddenstoelen of feestelijk met truffel en kaas. Ravioli bereiden is eenvoudiger dan het lijkt, zolang je werkt met goede ingrediënten en een beetje geduld. De vulling maak je vers, de pasta rol je dun uit tot sfoglie, en dan begint het vullen: lepeltje voor lepeltje, met aandacht. Na een korte kooktijd (slechts 2 à 3 minuten in ruim gezouten water) zijn ze klaar om geserveerd te worden. Of je nu kiest voor een eenvoudige burro e salvia (botersaus met salie), een lichte tomatensaus of een lepeltje truffelboter: laat de vulling spreken. Zelf ravioli maken is niet alleen een recept, maar een ervaring – eentje die je proeft in elke hap. Heb je geen tijd om zelf aan de slag te gaan, maar wil je wel genieten van ambachtelijk bereide verse pasta? Bezoek dan onze winkel en ontdek ons aanbod verse pasta’s – met liefde gemaakt, klaar om thuis van te genieten.

Indegriënten

  • Simpele ravioli
  • 400 gram Italiaanse 0.0 bloem (Caputo)
  • 2 losgeklopte eieren & 2 eieren om de pasta te bestrijken
  • extra vergine olijfolie (1 theelepel)
  • semolina (griesmeel, Caputo)
  • boter (60 gram)
  • versgeraspte Parmezaanse kaas
  • beetje citroensap (optie)
  • zout en versgemalen zwarte peper

Instructies

  • Simpele ravioli
  • Verse pasta maken – de basis van la cucina italiana Doe de bloem in de kom van je foodprocessor – bij voorkeur tipo 00, die fijne, zijdeachtige structuur geeft aan je pasta fresca. Voeg de losgeklopte eieren en een scheutje olio extravergine di oliva toe. Mix kort met de pulseknop tot het deeg eruitziet als grove couscous – geen nat beslag, maar kleine kruimelige korrels. Stort het mengsel op een werkvlak dat je royaal hebt bestoven met semola rimacinata (extra fijne griesmeel voor pasta). Vorm het met je handen tot een bal en begin met kneden. Gebruik de muis van je hand en duw het deeg weg, vouw terug en herhaal ritmisch. Dit is je moment van zen – impastare is pure therapie. Na zo’n 10 minuten kneden voelt het deeg zijdezacht, soepel en licht elastisch aan. Wikkel het strak in plasticfolie en laat het minimaal 30 minuten rusten op kamertemperatuur. Zo krijgen de gluten de tijd om te ontspannen en wordt je pasta straks nog beter bewerkbaar.
  • Van pasta tot gerecht – vorm, vul en kook als een Italiaan Nu je mooie, dunne sfoglie hebt uitgerold, kun je alle kanten op. Laat je creativiteit spreken, of houd het klassiek – zoals de nonna het zou doen. Voor ravioli: Leg een vel pasta op een licht met semola bestoven oppervlak. Schep kleine hoopjes vulling (bijvoorbeeld ricotta met spinazie of pompoen met salie) op gelijke afstand van elkaar. Bestrijk de randen met een beetje water en leg er een tweede vel overheen. Druk rondom de vulling voorzichtig aan en snijd uit met een raviolisteker of een mes. Zorg dat er geen lucht in blijft zitten. Bestrooi licht met semola en leg ze op een schone theedoek – klaar voor het kookwater.
  • Breng een grote pan water aan de kook en voeg (pas als het water kookt) royaal zout toe. Kook de ravioli zo'm 3-4 minuten. Als de ravioli gaat drijven is deze gaar. Schep de ravioli met een schuimspaan uit de pan en dien ze op met gesmolten boter en versgemalen zwarte peper.
  • Bekijk bij notities meer raviolivullingen.

Notities

Vegetarische ravioli-vullingen 1. Ricotta & spinazie Een klassieker uit Emilia-Romagna. Meng ricotta met gestoomde, fijngehakte spinazie, nootmuskaat, citroenrasp, zout en Parmezaan. 2. Pompoen & mosterdzaad (of amaretti) Typisch Noord-Italiaans: geroosterde pompoen gepureerd met Parmezaan en eventueel een snuf mosterdzaad of verkruimelde amaretti voor zoetigheid. 3. Paddenstoel & ricotta Gebakken kastanjechampignons of porcini, fijngehakt en gemengd met ricotta, Parmezaan, peper en tijm. 4. Citroen & geitenkaas Zachte geitenkaas met citroenrasp, verse kruiden (zoals munt of bieslook) en een beetje honing. Heerlijk fris! 5. Aubergine & gerookte mozzarella Gegrilde aubergine, fijngehakt en gemengd met gerookte scamorza of mozzarella en een snuf oregano. Vleessuggesties 6. Klassieke vleesragù Fijngehakt rundvlees of kalfsvlees, langzaam gegaard met ui, knoflook, tomaat en rode wijn. Laat goed afkoelen en meng met een beetje broodkruim en Parmezaan. 7. Prosciutto & ricotta Fijngehakte rauwe ham, gemengd met romige ricotta, een snuf peper en eventueel citroenrasp voor frisheid. Seizoensspecials / luxe vullingen 8. Truffel & mascarpone Mascarpone of ricotta met verse truffel of truffeltapenade. Romig en intens – perfect met een botersaus. 9. Geitenkaas, walnoot & peer Gekookte peer in blokjes, geitenkaas en geroosterde walnoten – een ideale herfstcombinatie. 10. Burrata & zongedroogde tomaat Romige burrata gemengd met fijngehakte zongedroogde tomaat en basilicum – een zuidelijke explosie van smaak.

Andere recepten

Radicchiosalade met peer ...

Radicchiosalade met peer en speck Deze salade is een ode aan de Italiaanse herfstoogst – een rijk...
Bekijk recept

Kaantjesbrood – Cog...

Naar een recept van Giovanni Pilu en Roberta Muir: In vroegere tijden werd varkensvet uitgesmolte...
Bekijk recept

Insalata del Bosco

Insalata del Bosco Soms zijn het juist de meest eenvoudige gerechten die je het diepst raken. Dez...
Bekijk recept
Contact
071 513 6310
info@pomino.nl

Breestraat 173
2311 CP Leiden
Route plannen
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
© 2025 Pomino Italiaanse Delicatessen
Webdesign door Boutier Design