Siciliaanse rijstballetjes met ragu en mozzarella (naar een recept van Peppe Giacomazza)
Bereidingstijden
Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 30 minuten
Overige
4 portie(s)
550 calorieën
Keuken: Italiaans
Siciliaanse rijstballetjes met ragù en mozzarella zijn een heerlijk traditioneel gerecht uit de Italiaanse keuken, met een rijke smaak en een knapperige buitenkant. Deze balletjes worden gemaakt door eerst een smeuïge risotto te bereiden met rode ui, witte wijn en Parmezaanse kaas, die vervolgens wordt gevuld met een hartige ragù van kalfsgehakt, ui, salie en erwtjes.
Indegriënten
200 gram kalfsgehakt
1 ui, fijngehakt
een scheutje witte wijn
1 kleine pollepel water
enkele blaadjes salie, fijngesneden
1 eetlepel erwtjes
olijfolie
peper
zout
Voor de risotto:
1 liter vleesbouillon
500 gram risottorijst
2 rode uien, fijngehakt
een scheutje witte wijn
4 eetlepels Parmezaanse kaas
scheut olijfolie
Extra voor de balletjes:
100 gram mozzarella
1 kleine pollepel bloem
2 kleine pollepels water
peper
zout
Instructies
Maak de ragù:
Verhit wat olijfolie in een pan en fruit de fijngehakte ui tot deze glazig is.
Voeg het kalfsgehakt toe en bak het rul.
Blus af met witte wijn en voeg een kleine pollepel water toe.
Voeg de fijngesneden salie toe, breng op smaak met peper en zout.
Laat het geheel op zacht vuur sudderen gedurende ongeveer een uur.
Voeg tien minuten voor het einde van de bereiding de erwtjes toe.
Laat de ragù daarna afkoelen.
Maak de risotto:
Bereid de vleesbouillon.
Verhit olijfolie in een grote pan en fruit hierin de fijngehakte rode uien.
Voeg de risottorijst toe en bak kort mee tot de korrels glazig zijn.
Blus af met een scheutje witte wijn.
Voeg nu beetje bij beetje de warme vleesbouillon toe, terwijl je continu roert, tot de rijst beetgaar is (dit duurt ongeveer 15-20 minuten).
Roer tot slot de Parmezaanse kaas en een scheutje olijfolie door de risotto, zodat deze smeuïg wordt.
Maak de rijstballetjes:
Verdeel de risotto gelijkmatig over een werkblad en laat afkoelen tot het makkelijk te hanteren is.
Vorm kleine balletjes van de risotto en druk in elke bal een stukje mozzarella en een lepel ragù.
Rol de balletjes stevig en maak een klein gaatje in elke bal.
Meng de bloem met water, peper en zout tot een beslag.
Haal de balletjes door het beslag zodat ze rondom bedekt zijn.
Verhit arachideolie tot 170 graden Celsius en frituur de balletjes hierin ongeveer 8 minuten, of tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Serveer de warme Siciliaanse rijstballetjes direct als heerlijk hapje!
Notities
Serveer de rijstballetjes warm als heerlijk hapje of als onderdeel van een maaltijd.
Deze balletjes zijn ideaal voor feestjes of als smakelijk hoofdgerecht.
Nutrition
Voedingswaarde (per portie): Eiwitten: 25 g Koolhydraten: 70 g Vetten: 16 g Vezels: 3 g Natrium: 800 mg