Nu geopend

Recepten

Pizzoccheri – Boekweitpasta met kool en kaas

Bereidingstijden

  • Voorbereiding:
  • Bereidingstijd: 1 uur
  • Totale tijd:

Overige

  • 4 portie(s)
  • calorieën
  • Keuken:

Pizzoccheri - Boekweitpasta met kool en kaas Een hartverwarmend gerecht uit Noord-Italië Dit eenvoudige maar smaakvolle pastagerecht vindt zijn oorsprong in de bergen van Lombardije. Daar wordt het traditioneel geserveerd met kool en vaak verrijkt met Fontina, een zachte, romige kaas uit de regio die mooi smelt en het geheel extra rijk maakt. Hoewel savooiekool vaak wordt gebruikt, kun je gerust variëren met witte kool of spitskool – net wat je in huis hebt of wat er op de markt te krijgen is. De eenvoud van dit gerecht maakt het zo charmant: een paar pure ingrediënten, veel smaak, en heerlijk comfort food voor koudere dagen. Boekweitpasta, vaak herkenbaar aan zijn donkere kleur en nootachtige smaak, is niet alleen populair in Lombardije. Ook in de regio Veneto wordt deze pastasoort graag gegeten. Daar heet het bigoli en wordt het traditioneel geserveerd met een rijke eendenragout (bigoli all’anatra), wat het gerecht een totaal andere, feestelijke dimensie geeft. Of je nu gaat voor de vegetarische versie met kool en kaas of voor een robuustere variant met vlees, boekweitpasta is een heerlijke manier om de regionale smaken van Noord-Italië te ontdekken.

Indegriënten

  • Pizzoccheri - Boekweitpasta met kool en kaas
  • 300 gram bloem
  • 200 gram boekweitmeel
  • 1/4 lauw water
  • zout
  • 250 gram savooiekool (of witte- of spitskool)
  • 250 gram vastkokende aardappelen
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 gram boter
  • Parmezaanse kaas (of Fontina)

Instructies

  • Pizzoccheri - Boekweitpasta met kool en kaas
  • Pizzoccheri is een traditioneel berggerecht uit Lombardije, gemaakt met boekweitpasta, savooiekool en gesmolten kaas. Hartverwarmend, voedzaam en boordevol Italiaanse gezelligheid. De boekweit geeft de pasta zijn karakteristieke nootachtige smaak en donkere kleur, en combineert perfect met de zachte aardappel, knoflookboter en gesmolten kaas.
  • Pizzoccheri is kant-en-klaar (in gedroogde vorm) verkrijgbaar bij @Pomino of online via www.italiaansedelicatessen.com. Maar zelf maken kan natuurlijk ook – en dat is helemaal niet zo ingewikkeld. Meng boekweitmeel en tarwebloem met een snuf zout en voeg water toe tot je een soepel, glad deeg hebt. Laat dit minimaal 30 minuten rusten. Kneed het vervolgens stevig door en rol het uit tot een dunne lap. Met een pastamachine gebruik je het best de middelste stand. Snijd het deeg daarna in repen van ongeveer 1 cm breed en 5 cm lang.
  • Snijd de savooiekool (of gebruik witte- of spitskool) in fijne reepjes en snijd de aardappelen in kleine blokjes. Kook de kool en aardappelen in gezouten water tot ze gaar zijn. Smelt intussen de boter in een pan met geperste knoflook. Voeg de pizzoccheri toe aan de pan met groenten en kook de verse pasta in een halve minuut gaar. (Gebruik je gedroogde pizzoccheri? Volg dan de kooktijd op de verpakking.)
  • Schep alles in een warme schaal, giet de knoflookboter erover en maak het af met royaal geraspte Parmezaanse kaas of Fontina.
  • Een echte smaakbom uit de bergen, perfect voor een koude dag – en met liefde gemaakt, zoals het hoort in de Italiaanse keuken.

Notities

Pizzoccheri - Boekweitpasta met kool en kaas Oorsprong: Pizzoccheri komt uit Valtellina, een bergachtige streek in Lombardije. Het is een klassiek “cucina povera”-gerecht: simpel, voedzaam en vullend – perfect voor koude dagen. Boekweitmeel: Het gebruik van boekweit geeft de pasta zijn typische smaak en donkere kleur. Boekweit is bovendien glutenvrij, maar let op: in pizzoccheri zit meestal ook tarwebloem om het deeg werkbaar te houden. Kaasvariatie: Fontina, Taleggio en Parmezaan zijn uitstekende opties om dit gerecht te verrijken. Vegetarisch: Het gerecht is van oorsprong vegetarisch. Laat de spekjes of vleesopties gerust achterwege – de smaak zit ‘m in de boter, kaas en groenten. Groentevariaties: Naast savooiekool kun je ook witte kool of spitskool gebruiken. Sommige recepten gebruiken zelfs snijbiet of boerenkool. Gedroogde vs. verse pizzoccheri: Gedroogde pizzoccheri zijn ideaal als snelle oplossing, maar zelfgemaakte hebben een zachtere, vollere structuur. Beide zijn heerlijk! Serveertip: Serveer het gerecht gloeiend heet in een warme schaal. Pizzoccheri hoort een beetje rommelig op tafel te komen – het is geen verfijnd bordje, maar pure comfort food. Wijnsuggestie: Drink er een glas rode wijn bij uit de streek, zoals een Valtellina Superiore, of kies voor een lichte Nebbiolo of Barbera.

Nutrition

calorieën (kcal) 600, eiwit (g) 15, vet (g) 20, koolhydraten (g) 86

Andere recepten

Foto van gegratineerde pasta van paccheri, tomatensaus en kaas.

Gegratineerde pasta

Gegratineerde pasta is een heerlijke, troostrijke ovenschotel die bestaat uit pasta gemengd met toma...
Bekijk recept

Parmigiana di Zucchine Fr...

Courgette alla Parmigiana – met een krokante twist Dit recept kregen we van een enthousiaste dame...
Bekijk recept
bord met sa cassola de Casteddu soep, met blikje pelati van merk Casar.

Sa Cassola de Casteddu

Sa Cassola is een traditionele vissoep uit Cagliari, Sardinië. Deze heerlijke en voedzame soep wordt...
Bekijk recept
Contact
071 513 6310
info@pomino.nl

Breestraat 173
2311 CP Leiden
Route plannen
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
© 2025 Pomino Italiaanse Delicatessen
Webdesign door Boutier Design