- 500 gram schenkel van rund
Peposo (runderstoofvlees met zwarte peper) is een hartige, langzaam gegaarde stoofschotel waarin vlees de hoofdrol speelt. Het vlees wordt eerst goudbruin aangebraden (zonder olie) wat het een pure, rijke smaak geeft. Daarna wordt het gestoofd in een volle fles wijn, die samen met pepers zorgt voor een diepe, kruidige smaak. Door het lange sudderen wordt het vlees heerlijk mals en neemt het alle smaken op. Na een paar uur wordt water toegevoegd om de stoofschotel nog sappiger te maken. Het gerecht wordt verder ingekookt tot bijna al het vocht is verdampt waardoor de saus geconcentreerd en smaakvol wordt. Het gerecht wordt heet geserveerd, vaak met knapperig brood om de smaakvolle saus op te dippen, wat zorgt voor een rustieke en bevredigende maaltijd. Dit recept hebben we ooit ontdekt in het kookboek 'Eet, proef en beleef Toscane van Giulia Scarpaleggia!
Dikker of dunner: Als je liever een dikkere saus wilt, kun je het kookvocht verder inkoken. Voor een dunnere saus voeg je op het einde iets meer water toe. Pepers: De pepers voegen een pittige kick toe aan het gerecht. Als je een mildere versie wilt, kun je het aantal pepers verminderen of vervangen door mildere soorten zoals paprika’s. Voor meer diepte in de smaak kun je gedroogde pepers gebruiken. Serveeropties: Naast knapperig brood kun je dit gerecht ook serveren met polenta of risotto. Voorbereidingstijd: Dit gerecht heeft een lange suddertijd, dus het is ideaal om een dag van tevoren te maken. Stoofschotels smaken vaak zelfs beter na een nachtje in de koelkast omdat de smaken dan nog meer samenkomen. Restjes opwarmen: Restjes van dit gerecht zijn gemakkelijk opnieuw op te warmen. Het kan zelfs lekkerder zijn de volgende dag. Voeg bij het opwarmen eventueel een klein beetje extra vocht toe (wijn of water) om uitdrogen te voorkomen.