Momenteel gesloten

Recepten

Peposo (runderstoofvlees met zwarte peper)

Bereidingstijden

  • Voorbereiding: 3 uur
  • Bereidingstijd: 30 minuten
  • Totale tijd: 3 uur 30 minuten

Overige

  • 4 portie(s)
  • calorieën
  • Keuken: Italiaans

Peposo (runderstoofvlees met zwarte peper) is een hartige, langzaam gegaarde stoofschotel waarin vlees de hoofdrol speelt. Het vlees wordt eerst goudbruin aangebraden (zonder olie) wat het een pure, rijke smaak geeft. Daarna wordt het gestoofd in een volle fles wijn, die samen met pepers zorgt voor een diepe, kruidige smaak. Door het lange sudderen wordt het vlees heerlijk mals en neemt het alle smaken op. Na een paar uur wordt water toegevoegd om de stoofschotel nog sappiger te maken. Het gerecht wordt verder ingekookt tot bijna al het vocht is verdampt waardoor de saus geconcentreerd en smaakvol wordt. Het gerecht wordt heet geserveerd, vaak met knapperig brood om de smaakvolle saus op te dippen, wat zorgt voor een rustieke en bevredigende maaltijd. Dit recept hebben we ooit ontdekt in het kookboek 'Eet, proef en beleef Toscane van Giulia Scarpaleggia!

Indegriënten

  • 500 gram schenkel van rund
  • 1 eetlepel geplette zwarte peperkorrels (in een doekje gebonden)
  • 1 fles chianti
  • zout

Instructies

  • Snijd het vlees in stukken van ongeveer 2 cm.
  • Verhit een pan met antiaanbaklaag en braad het vlees zonder olie aan tot het aan alle kanten goudbruin is.
  • Voeg de pepers toe en schenk de hele fles wijn erbij.
  • Laat het gerecht minstens 2 uur zachtjes pruttelen en controleer regelmatig of het niet droogkookt.
  • Na 2 uur giet je er 500 ml water bij en voeg je zout naar smaak toe.
  • Laat het nog 1 uur op het vuur staan, totdat bijna al het kookvocht is verdampt.
  • Breng indien nodig extra op smaak met zout. Serveer heet met knapperig brood.

Notities

Dikker of dunner: Als je liever een dikkere saus wilt, kun je het kookvocht verder inkoken. Voor een dunnere saus voeg je op het einde iets meer water toe. Pepers: De pepers voegen een pittige kick toe aan het gerecht. Als je een mildere versie wilt, kun je het aantal pepers verminderen of vervangen door mildere soorten zoals paprika’s. Voor meer diepte in de smaak kun je gedroogde pepers gebruiken. Serveeropties: Naast knapperig brood kun je dit gerecht ook serveren met polenta of risotto. Voorbereidingstijd: Dit gerecht heeft een lange suddertijd, dus het is ideaal om een dag van tevoren te maken. Stoofschotels smaken vaak zelfs beter na een nachtje in de koelkast omdat de smaken dan nog meer samenkomen. Restjes opwarmen: Restjes van dit gerecht zijn gemakkelijk opnieuw op te warmen. Het kan zelfs lekkerder zijn de volgende dag. Voeg bij het opwarmen eventueel een klein beetje extra vocht toe (wijn of water) om uitdrogen te voorkomen.

Andere recepten

bord met sa cassola de Casteddu soep, met blikje pelati van merk Casar.

Sa Cassola de Casteddu

Sa Cassola is een traditionele vissoep uit Cagliari, Sardinië. Deze heerlijke en voedzame soep wordt...
Bekijk recept

Strozzapreti alla Norma

Pasta alla Norma is een iconisch gerecht uit Sicilië, geliefd om zijn rijke tomatensaus en de unieke...
Bekijk recept

Basis Tomatensaus

Deze tomatensaus is de basis voor veel pasta recepten. Simpel te maken en met de goede ingrediënten ...
Bekijk recept
Contact
071 513 6310
info@pomino.nl

Breestraat 173
2311 CP Leiden
Route plannen
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
© 2024 Pomino Italiaanse Delicatessen
Webdesign door Boutier Design