Penne alla Puttanesca is een eenvoudig maar heerlijk gerecht uit de gastronomische traditie van Campagna en Napels. Met een handvol ingrediënten zoals tomaten, kappertjes, Gaeta-olijven, en ansjovis, biedt dit gerecht een rijke en hartige smaak die geliefd is bij velen. Perfect voor etentjes met vrienden of een snelle maaltijd voor studenten.
Indegriënten
320 g penne rigate
800 g CASAR gepelde tomaten
3 ansjovis in olie
15 g gezouten kappertjes
peterselie naar smaak
120 g Gaeta olijven (of andere olijven naar smaak)
3 teentjes knoflook
2 gedroogde pepers
olijfolie naar smaak
zout naar smaak
Instructies
Voorbereiding van de ingrediënten:
Spoel de kappertjes af onder stromend water om overtollig zout te verwijderen. Droog ze vervolgens af en hak ze grof.
Ontpit de olijven en plet ze met het lemmet van een mes.
Was, droog en hak de peterselie fijn.
Bereiding van de saus:
Zet een pan met water op om te koken voor de pasta.
Verhit olijfolie in een koekenpan en voeg de gepelde teentjes knoflook, fijngehakte pepers en ansjovis toe. Voeg de kappertjes toe en bak alles ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur, onder regelmatig roeren, tot de ansjovis is opgelost.
Voeg de gepelde CASAR-tomaten toe, maak ze lichtjes fijn met een vork en kook ze 10 minuten op middelhoog vuur.
Koken van de pasta:
Kook ondertussen de penne in kokend gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking tot ze al dente zijn.
Zodra de saus klaar is, verwijder je de teentjes knoflook en voeg je de olijven toe. Breng op smaak met verse peterselie.
Samenvoegen van de pasta en saus:
Giet de penne af en doe ze 30-40 seconden in de pan met de saus. Meng goed zodat de pasta de saus goed opneemt.
Serveren:
Serveer de penne alla puttanesca direct, eventueel met een goed glas rode wijn.
Notities
Variaties: In plaats van penne kun je ook andere pastasoorten zoals spaghetti of fusilli gebruiken.
Opslag: Bewaar eventuele restjes in een luchtdichte container in de koelkast en consumeer binnen 2 dagen.
Tip: Voeg naar smaak extra olijfolie toe voor een rijkere smaak.
Nutrition
Voedingswaarden (per portie) Calorieën: 450 kcal Vet: 15 g Koolhydraten: 60 g Eiwit: 15 g