Involtini van courgette met lamsgehakt is een smaakvol en elegant gerecht dat perfect past bij een mediterraan diner. Dunne plakken courgette worden gevuld met een gekruid lamsgehaktmengsel en opgerold tot kleine pakketjes. Deze worden vervolgens gebakken in een rijke tomatensaus en afgetopt met gesmolten mozzarella. Het resultaat is een heerlijk gerecht met een harmonie van smaken en texturen, ideaal voor een gezellige maaltijd met familie of vrienden. Serveer met een frisse rucola salade om het geheel compleet te maken.
Notities:
Indegriënten
1 grote courgette (of 2 kleinere)
100 g geraspte mozzarella
50 g Parmigiano Reggiano
Voor de saus:
1 ui
2 stengels bleekselderij
1/4 winterpeen
50 ml olijfolie
1tl venkelzaad
1 blik gepelde tomaten
Voor het gehakt:
250 g lamsgehakt
2 geperste teentjes knoflook
de blaadjes van 3 takjes oregano
grof gehakte olijven (75 g)
eidooier (1)
broodkruim 2 el
peper en zout
Instructies
Saus bereiden: Snijd de ui, bleekselderij en wortel in zeer fijne blokjes. Hak de knoflook fijn. Verhit de olijfolie in een pan en voeg de ui, wortel en bleekselderij toe. Fruit de groenten in ongeveer 10 minuten rustig gaar en glazig. Voeg de knoflook en het venkelzaad toe en fruit nog 2 minuten. Voeg de gepelde tomaten toe. Vul het blik voor de helft met water en voeg dit ook toe. Druk de tomaten een beetje stuk met een houten lepel. Laat de saus op middelhoog vuur ongeveer 20 minuten rustig koken. Roer regelmatig door.
Gehakt bereiden: Meng alle ingrediënten voor het gehakt door elkaar en breng stevig op smaak met zout en peper.
Courgette voorbereiden: Schaaf de courgette met een mandoline in de lengterichting in dunne plakken. Ze moeten zo dun zijn dat je ze kunt vouwen zonder dat ze breken. Lukt dit niet, bestrooi de plakken dan met een beetje zout en laat ze even staan zodat ze soepeler worden.
Involtini samenstellen: Verwarm de oven voor op 200°C (elektrisch) of 180°C (hetelucht). Leg telkens 2 plakken courgette kruislings op elkaar en schep een flinke lepel van het gehaktmengsel in het midden. Vouw de courgette om het gehakt heen en leg de pakketjes in de saus. Bestrooi met de kaas en zet het geheel 30-35 minuten in de oven, tot het gehakt gaar is en de kaas goudbruin gegratineerd.
Bestrooi de involtini nadat je ze uit de oven hebt gehaald met de Parmigiano Reggiano.
Notities
Courgetteplakken: Als de courgetteplakken niet flexibel genoeg zijn om te rollen, bestrooi ze dan met zout en laat ze even staan. Dit maakt ze soepeler en makkelijker te vouwen.
Gehakt: Het lamsgehakt kan vervangen worden door rundergehakt of een mengsel van beide, afhankelijk van je voorkeur.
Tomatensaus: De saus kan van tevoren worden bereid en in de koelkast bewaard worden om tijd te besparen op de dag van het koken.
Olijven: Gebruik bij voorkeur olijven met een rijke, zoute smaak die goed samengaat met het lamsgehakt.
Bijgerechten: Een frisse rucolasalade met een lichte citroendressing past perfect bij dit gerecht en zorgt voor een mooie balans van smaken.