Gegratineerde pasta is een heerlijke, troostrijke ovenschotel die bestaat uit pasta gemengd met tomatensaus en kaas voorzien van een knapperige, goudbruine korst.
Indegriënten
500 gram paccheri
600 gram tomatensaus
250 gram mozzarella
150 gram gerookte provola
100 gram Parmezaanse kaas
250 gram ricotta
2 bosjes basilicum
20 gram boter
4-6 eetlepels paneermeel
zout, peper
Instructies
Vooraf: breng veel water met zout aan de kook en kook de paccheri beetgaar. Laat ze uitlekken.
Snijd de mozzarella en gerookte provola in stukjes. Rasp de Parmezaanse kaas.
Meng de pasta met de tomatensaus, de helft van de Parmezaan en het basilicum.
Beboter een gratineerschaal, bestrooi de bodem met paneermeel, verdeel er de helft van de pasta over en schep er de helft van de kaas met de verkruimelde ricotta op. Herhaal dat en leg de rest van het basilicum tussen de lagen.
Bestrooi het gerecht met paneermeel, verdeel er de klontjes boter over (voor een mooie goudbruine korst) en gratineer het gerecht circa 20 minuten in een tot 180 graden verhitte oven.
Notities
Variaties: Je kunt eindeloos variëren met de ingrediënten en sauzen. Probeer bijvoorbeeld een pesto-crème saus, of voeg extra kruiden en specerijen toe voor meer smaak.
Voorbereiding: Dit gerecht kan van tevoren worden bereid en in de koelkast worden bewaard totdat het klaar is om te bakken. Perfect voor drukke dagen!