De Amor polenta uit Varese is een heerlijke traktatie die eenvoudig te maken is met alledaagse ingrediënten. Deze cake heeft een lichte textuur met een subtiele maïssmaak, versterkt door de knapperige amandelen en een vleugje rum. Perfect als dessert of bij een kopje koffie, deze cake biedt een smaakvolle kijk op de Italiaanse baktradities.
Indegriënten
100 gram polenta
80 gram bloem (tipo 00)
120 gram suiker
100 gram boter
2 eieren
70 gram verkruimelde amandelen
1 borrelglaasje rum
1 zakje bakpoeder
1 zakje vanillesuiker
Instructies
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Vet een (klein) cakeblik in met boter en bestuif met wat bloem.
Klop in een grote kom de boter en suiker tot een luchtige massa.
Voeg de eieren een voor een toe en mix goed na elk ei.
Zeef het maïsmeel, bloem, bakpoeder en vanillesuiker boven het beslag. Meng alles goed door elkaar.
Roer de verkruimelde amandelen en de rum door het beslag tot alles goed gemengd is.
Giet het beslag in het voorbereide cakeblik en strijk de bovenkant glad.
Bak de cake in het midden van de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 40 minuten, of tot een satéprikker er schoon uitkomt als je die in het midden steekt.
Haal de cake uit de oven en laat deze 10 minuten afkoelen in het cakeblik op een rooster.
Verwijder voorzichtig uit het blik en laat volledig afkoelen op het rooster.
Bestrooi desgewenst met poedersuiker voor het serveren.
Notities
Serveer de Amor polenta met een goede dessertwijn voor een extra genot.
Bewaar de afgekoelde cake in een luchtdichte container op kamertemperatuur.