Momenteel gesloten

Recepten

Basisrecept Risotto

Bereidingstijden

  • Voorbereiding: 5 minuten
  • Bereidingstijd: 20 minuten
  • Totale tijd: 25 minuten

Overige

  • 4 portie(s)
  • 249 calorieën
  • Keuken: Italiaans

Hieronder staat het basisrecept voor de bereiding van risotto. Dit recept kan bijna altijd gevolgd worden voor bijna alle variaties die op de risotto mogelijk zijn.

Indegriënten

  • 300 gram risotto Arborio of Carnaroli
  • 1 stuk ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook gesnipperd
  • 60 gram roomboter

Instructies

  • De eerste stap is het maken van een soffrito. Hierbij wordt een gesnipperde ui, een teentje knoflook, gesmoord in wat roomboter. Ook kan men in plaats van boter olijfolie gebruiken of een mix van beide.
  • De tweede stap is de tostatura, hierbij wordt de rijst in de soffrito in twee tot drie minuten aangebakken. De rijst verandert dan van wit ondoorzichtig naar een beetje glazig.
  • De derde stap is het toevoegen van vocht, zoals witte wijn en bouillon. Dit toevoegen van vocht gebeurt geleidelijk zodat de rijst het water langzaam op kan nemen. Het is belangrijk om de rijst om te blijven roeren met een houten pollepel met een gat erin. Door de voortdurende frictie, kan het zetmeel uit de korrels naar de oppervlakte van de korrels komen en opgelost worden in het kookvocht. Dit vrijkomen van zetmeel bindt de rijst en zorgt voor de kleverigheid ervan.
  • De vierde stap is het toevoegen van de overige ingrediënten. Deze verschillen per gerecht. Op deze site staan een aantal variaties die wij erg lekker vinden
  • De laatste stap is de mantecatura. Dit is een korte rustpauze van circa één minuut, gevolgd door het toevoegen van kaas en boter. Hierna wordt de risotto direct opgediend, het liefst zo heet mogelijk. Door het toevoegen van deze romige bestanddelen, wordt de structuur van de risotto ook wat losser.

Notities

Er zijn verschillende rijstsoorten die voor risotto gebruikt worden. Arborio is de meest gebruikte en de meest verkochte rijstsoort.Andere bekende soorten zijn Vialone Nano en Carnaroli, de koning onder de rijstsoorten.

Nutrition

Calories: 249kcal | Carbohydrates: 34g | Protein: 3g | Fat: 12g | Saturated Fat: 8g | Polyunsaturated Fat: 0.5g | Monounsaturated Fat: 3g | Cholesterol: 32mg | Sodium: 2mg | Potassium: 4mg | Sugar: 0.01g | Vitamin A: 400IU | Calcium: 3mg

Andere recepten

Roux maken: Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en roer continu gedurende 1-2 minuten totdat het mengsel een licht gouden kleur heeft. Dit mengsel heet een roux.

Béchamelsaus, veelzijdige...

Béchamelsaus wordt vaak gebruikt in ovenschotels. Het kan ook dienen als basis voor andere sauzen. ...
Bekijk recept
Paccheri gevuld met gekruide varkensworst in ovenschaal.

Paccheri gevuld met varke...

Paccheri gevuld met gekruide varkensworst (purpuzza) en geitenkaas is een heerlijk gerecht dat de ri...
Bekijk recept

Basis Tomatensaus

Deze tomatensaus is de basis voor veel pasta recepten. Simpel te maken en met de goede ingrediënten ...
Bekijk recept
Contact
071 513 6310
info@pomino.nl

Breestraat 173
2311 CP Leiden
Route plannen
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
© 2024 Pomino Italiaanse Delicatessen
Webdesign door Boutier Design