Wij zijn dol op knoflook! En zeker deze gekonfijte variant is om je vingers bij af te likken. We gebruiken de knoflook in pasta's, of voegen twee teentjes toe wanneer we een biefstukje of lamsfilet bakken… Ach, bij bijna alles, behalve een dessert, is dit super lekker. Door het konfijten wordt de smaak van de knoflook wat zachter en zoeter. Daarnaast is het super simpel in gebruik, want de teentjes kun je zo leegdrukken met een lepel.
Indegriënten
8 bollen knoflook
1 liter olijfolie extra vergine
1 eetlepel basterdsuiker
1 bosje tijm of rozemarijn vers
peper
zout
Instructies
Maak de tenen los uit de bol knoflook en haal de losse velletjes eraf
Doe de tenen in een wok of hapjespan en voeg een beetje peper, zout en de basterdsuiker toe
Voeg zoveel olijfolie toe dat ze onder staan
Zet het vuur hoog totdat de knoflook licht begint te kleuren Belangrijk: Doe een deksel half op de pan! Het kan zijn dat sommige teentjes beginnen te poffen en je wilt de olie niet op je lijf of kleding hebben. Wanneer ze beginnen te poffen staat het vuur trouwens te hoog
Zet daarna het vuur laag en laat ze langzaam garen. Ze moeten boterzacht worden. Reken op minimaal 20-30 minuten, maar test regelmatig een teentje op zachtheid
Laat afkoelen en schep ze daarna over in een weckpot. Voeg de verse takjes kruiden (Tijm of Rozemarijn) toe tijdens het vullen.
Vul af met nieuwe olie
Notities
Bewaar het in de koelkast.
De knoflook wordt lekkerder naarmate hij langer staat, maar is meteen na het maken ook al prima te gebruiken