Sa Cassola is een traditionele vissoep uit Cagliari, Sardinië. Deze heerlijke en voedzame soep wordt bereid met een verscheidenheid aan zeevruchten, afhankelijk van de vangst van de dag. De rijke en authentieke smaken van dit gerecht brengen de culinaire tradities van het eiland naar voren.
Indegriënten
200 g mosselen (gewicht met schelp)
200 g kokkels (gewicht met schelp)
1 kleine goudbrasem ( 300 g)
2 kleine roodbaarzen (400 g)
zeebarbel (250 g)
400 g inktvis
300 g octopus
1 ui
2 teentjes knoflook
1 glas Vermentino di Sardegna (witte wijn)
400 g gepelde Casar tomaten
extra vergine olijfolie
Spaanse peper naar smaak
zout naar smaak
peterselie naar smaak
Instructies
Voorbereiding van de zeevruchten:
Leg de mosselen en kokkels een paar uur in een kom met gezouten water om uit te lekken. Maak ze daarna goed schoon door de baard te verwijderen en ze onder koud water te schrapen.
Maak de vissen schoon door ze te strippen, te ontdoen van ingewanden, te fileren en te ontvinnen. Maak de inktvis schoon en snijd deze in reepjes. Maak de octopus schoon en snijd deze in stukjes.
Of vraag uw visspecialist om dit te doen.
Voorbereiding van de ingrediënten:
Leg de schoongemaakte vis op een serveerbord en bewaar het in de koelkast, afgedekt met huishoudfolie.
Snijd de ui en de knoflook. Hak de Spaanse peper fijn.
Koken van de zeevruchten:
Verhit een beetje olijfolie in een grote pan en voeg de gesneden ui, hele teentjes knoflook en gehakte Spaanse peper toe. Bak een paar minuten tot de ui glazig is.
Voeg de octopus en inktvis toe en bak deze tot ze lichtbruin zijn.
Giet de witte wijn erbij en laat deze verdampen. Voeg de gepelde tomaten toe en laat het geheel afgedekt op een laag vuur ongeveer 40 minuten koken, af en toe roeren.
Toevoegen van de vis:
Voeg na 40 minuten de uitgebeende vis (roodbaars, goudbrasem en zeebarbeel) toe en kook nog eens 5 minuten.
Koken van de mosselen en kokkels:
Zet ondertussen een steelpan op het vuur, verhit deze en doe er de uitgelekte mosselen en kokkels in. Voeg ½ glas koud water toe en dek af. Als de mosselen en kokkels open zijn, voeg je ze samen met het vocht toe aan de pan met de rest van de vis.
Afwerking en serveren:
Voeg aan het einde van het koken zout naar smaak toe en werk af met gehakte peterselie.
Serveer je cassola met geroosterd brood of carasau brood.
Notities
Variaties: Afhankelijk van de vangst van de dag kunnen de soorten vis variëren. Gebruik wat er vers beschikbaar is.
Opslag: Bewaar eventuele restjes in een luchtdichte container in de koelkast, wel binnen 2 dagen eten.
Nutrition
Calorieën: 350 kcal Vet: 15 g Koolhydraten: 15 g Eiwit: 35 g